Kinderen met een handicap beschermen tegen seksueel misbruik
"Niemand zou een kind met een handicap pijn doen. De handicap beschermt hen."
"Kinderen met een verstandelijke beperking kunnen geen trauma ervaren omdat ze zich niet kunnen herinneren wat er is gebeurd."
"Het is niet gepast om met kinderen met een handicap over seksualiteit te praten. Ze kunnen het niet begrijpen en het zal alleen maar ideeën in hun hoofd stoppen."
Misvattingen
Er zijn veel misvattingen over kinderen met een handicap en seksueel misbruik. Als therapeut en opvoeder geloof ik dat het uiterst belangrijk is om mythes, zoals de bovenstaande, te verdrijven en openlijk te praten over de prevalentie van seksueel misbruik van kinderen met een handicap en de impact die het heeft op kinderen, gezinnen en de samenleving.
Statistiek
De statistieken zijn alarmerend. Kinderen met een handicap hebben minstens drie keer meer kans om slachtoffer te worden van seksueel misbruik dan hun typisch ontwikkelende leeftijdsgenoten. De kwetsbaarheid neemt toe voor kinderen met meervoudige beperkingen, waaronder communicatiestoornissen. Het misbruik is ook waarschijnlijker chronisch en aan de gang. Als u kijkt naar onderzoek naar de levenslange percentages van seksuele misdrijven tegen vrouwen met ontwikkelingsstoornissen, liggen de cijfers ergens tussen 68 en 83 procent. Dit betekent dat meer dan de helft van de vrouwen met een ontwikkelingsstoornis tijdens hun leven seksueel geweld zal overleven. Voor veel van deze vrouwen begon het misbruik in de kindertijd.
De redenen
Er zijn veel redenen waarom kinderen met een handicap een verhoogd risico op misbruik hebben. Deze omvatten behoefte aan hulp bij persoonlijke verzorging (vaak zonder een recht van weigering te krijgen), een verlangen om erbij te horen en aardig gevonden te worden door anderen, een onvermogen om misbruik te melden als gevolg van communicatieproblemen, fysieke beperkingen die ontsnapping voorkomen, afhankelijkheid en vertrouwen van zorgverleners, gebrek aan voorlichting over gezonde seksualiteit en seksueel misbruik, en maatschappelijke mythen dat een handicap hen beschermt tegen seksueel misbruik.
Oplossingen
Wat kunnen we als ouders en verzorgers doen om kinderen met een handicap te beschermen? Het volgende is een algemeen overzicht, maar houd er rekening mee dat u uw kind, en zijn of haar ontwikkelingsniveau en specifieke behoeften, het beste kent.