Van speeltuingevechten naar effectieve communicatie
Uw kind racet naar een schommel op de speelplaats en bereikt deze op hetzelfde moment als een ander kind. Het kind roept uit: "Ik ben hier als eerste aangekomen!" De uwe antwoordt: "Nee, dat heb ik gedaan. Het is van mij!" Na deze korte uitwisseling verliezen beide kinderen hun geduld. In een vlaag van frustratie schopt uw kind het andere kind en steelt de schommel. Het andere kind is tot tranen toe geroerd. Vanuit ons volwassen perspectief kunnen we betere manieren bedenken om deze situatie op te lossen zonder schoppen en tranen. Wat dacht je van om de beurt? Wat dacht je ervan om erover te praten?
Soms kan het aanleren van communicatievaardigheden aan kinderen moeilijker aanvoelen dan calculus. Wanneer kinderen proberen te communiceren, kunnen emoties hoog oplopen en is het moeilijk om een productief gesprek te voeren. Maar assertieve communicatie is een belangrijke levensvaardigheid en kan de sleutel zijn tot het voorkomen van seksueel misbruik van kinderen.
Het opbouwen van sterke communicatieve vaardigheden zal uw kind in staat stellen om gezonde grenzen te behouden en een dialoog met u te voeren over vragen en zorgen, vooral over gevoelige onderwerpen. Zoals met alles wat nieuw is, kost het tijd en oefening voor kinderen om te leren. Verwacht niet dat de impuls om iemand op de speelplaats te schoppen van de ene op de andere dag verdwijnt. Maar hier zijn enkele manieren waarop u communicatievaardigheden kunt helpen groeien, ongeacht de leeftijd van uw kind.
Bouw vertrouwen op
Wanneer uw kind tegen u praat, luister dan en neem wat ze zeggen serieus. Het zal hun vertrouwen opbouwen dat wat ze denken en zeggen belangrijk voor u is. Soms hebben kinderen sterke emotionele reacties omdat ze het gevoel hebben dat dit de enige manier is waarop ze iemands aandacht kunnen krijgen. Als uw kind weet dat hij kan praten en u zult luisteren, hoeft hij niet zijn toevlucht te nemen tot onproductieve manieren.
Help grenzen te stellen
Help uw kinderen grenzen te stellen waardoor ze zich comfortabel en veilig voelen en leer ze vervolgens hoe ze die grenzen aan anderen kunnen communiceren. Ze zullen assertieve communicatieve vaardigheden ontwikkelen die ze in veel situaties kunnen gebruiken. Versterk het gedrag van uw kind positief wanneer u ziet dat ze grenzen stellen en handhaven.
Welkomstvragen
We hebben allemaal de frustratie ervaren van de interactie met de nieuwsgierige vijfjarige die niet stopt met vragen stellen, maar luisteren en reageren kan een dialoog openen. Opvoedopvoeder Debra Haffner legt uit dat wanneer een kind u een vraag stelt, "ze u laten weten dat ze u vertrouwen om hen een eerlijk antwoord te geven. Door te zeggen: 'Ik ben blij dat je me dat hebt gevraagd', laat u ze weten dat u ze wilt helpen." Wanneer kinderen naar u toe komen met vragen en zorgen, is dit een gouden moment voor u als ouder. Gebruik het als een kans om een gesprek aan te moedigen en een dialoog te openen.
U kunt uw kind voorzien van informatie, u kunt ze helpen het vermogen te ontwikkelen om zich assertief uit te drukken en u kunt ze aanmoedigen om u te zien als iemand bij wie ze altijd terecht kunnen. Wanneer ze vragen hebben of als er ooit iets gebeurt waardoor ze zich ongemakkelijk voelen, ben u iemand op wie ze kunnen vertrouwen.